Anayasa Mahkemesi, Rektör İbiş’in maketini ‘masum’ buldu
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji öğrencisi Umut Deniz Yorulmaz, 17 Ekim 2017’de Rektör Erkan İbiş’e yaklaşarak, “Yüzlerce akademisyeni görevden aldınız, buraya gelmeye utanmıyor musunuz, kızarmıyor musunuz, neden Üniversiteye geliyor musun?” söz konusu. Yorulmaz, ertesi gün elinde İbiş’in fotoğrafı olan karton maket ile fakülteyi dolaşarak şu ifadeleri kullandı:
“Onun da bir tutkusu olduğunu gördük, bu arkadaşımız okulumuzu ziyaret etmek istiyor.
Biz de bu heyecanı karşılamak için maketini yaptık ve Rektörümüz Erkan İbiş’i okulda göstereceğiz. Öğrenciler pek bir şey göremedikleri için okulumuzu biraz gezelim.”
Rektör İbiş, Umut Deniz’e şeref ve haysiyetini zedeleyici davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle bir ay uzaklaştırma cezası verdi. Umut Deniz Yorulmaz’ın iptali için mahkemeye çıkardığı ceza, idare mahkemesi tarafından reddedildi ve temyiz edildi.
10 BİN TL TAZMİNAT ÖDENECEK
Umut Deniz Yorulmaz bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yargıtay, aşağıdaki tespit ve değerlendirmelerde bulunarak Umut Deniz Yorulmaz’ın eğitim hakkının ihlal edildiğine karar vererek, Yorulmaz’a 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi:
“Başvuru, ifade özgürlüğünü kullandığı için okuldan uzaklaştırma cezasına çarptırılmış ve eğitim hakkından yararlanamamıştır.
Olayın koşulları ışığında ve yukarıda belirtilen nedenler birlikte değerlendirildiğinde, ifade özgürlüğünü kullanan başvurucuya verilen bir aylık okuldan uzaklaştırma cezası, hukuka aykırı olduğu için orantılı kabul edilmemiştir. zorunlu bir şartı karşılar.
Bu bağlamda, mahkemeler tarafından öne sürülen ilişkiler, başvurucunun eğitim hakkına müdahale açısından ilgili ve yeterli görülmemiştir.
Başvurucunun ifade özgürlüğünü kullanması nedeniyle Anayasa’nın 26. maddesinde açıklanan nedenlerle üniversiteden ihraç edilmesinin, Anayasa’nın 42. maddesinde güvence altına alınan eğitim hakkının ihlali oluşturduğu kabul edilmelidir.”
Anayasa Mahkemesi üyeleri İrfan Fidan ve Sayın İnce bu sonuca farklı vesilelerle katıldılar. Fidan ve İnce, “Olayda herhangi bir soruşturma yapılmadan ‘hukuka uygunluk’ şartının oluşmaması nedeniyle ihlal kararı verildiği görüşüyle, farklı gerekçelerle ihlal kararına katılıyoruz.
Yargıtay şu kararı verdi:
“Eğitim hakkının ihlal edildiği iddiası KABUL EDİLİR,
Anayasa’nın 42. maddesinde güvence altına alınan eğitim hakkının ihlal edildiği,
Eğitim hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla yeniden yargılanmak üzere Ankara 14. İdare Mahkemesine gönderilecek kararın bir örneği,
Başvuranlara net 10 bin TL manevi tazminat ödenmesi.
Oy birliği ile karar verildi.” (HABER MERKEZİ)